img stockholm iceskating

Upptäck Roslagen

I Roslagen är julstämningen magisk! Julmarknaderna ordnas i bruken, byarna och småstäderna. Överallt finns möjligheter att uppleva den underbara julkänslan.

I Roslagen finns alla möjligheter att finna dne där mysiga julkänslan man önskar inför jul! Beösk julmarknader och gårdsbutiker. Upptäck också den unika skärgårdsmiljön med muséer, klapperstensstränder, Optiska telegrafen, Albert Engstöm ateljéen och många fler. Nedan några tips på sevärdheter.

Norrtälje, eller Roslagens huvudstad som den också kallas är en idylliska småstad där det finns allt du behöver. Den genuina stadskärnan lockar med butiker, krogar, kaféer, konst och flertalet museer.

På vintern är Roslagen ett perfekt resmål med många julmarknader att besöka. Här finns många mysiga herrgårdar, värdshus och restauranger som erbjuder avkoppling och härlig stämning under hela jul- och nyårhelgen. Strosa runt på traditionella julmarknader och besöka små gårdsbutiker som öppnar upp till jul. Stanna till vid t.ex. Bergby Gård eller Fru Strid på Väddö. Läs mer och se alla julmarknader på roslagen.se

Se alla evenemang i Roslagen

Upptäck mer i närheten av Grisslehamn

Bergby Gård - Sunlight Resort
Begrby Gård ligger på bara 10 minuters bilfärd från Grisslehamn. Utöver deras familjära Bed & Breakfast finns en ljusterapianläggning. Här kan du sjunka ner i en solstol på deras inomhus sandstrand, borra ner fötterna i sanden och känner hur lugnet infinner sig när solens strålar värmer gott och ljudet av vågskvalp och fågelkvitter får er att drömma er bort till en härlig semesterdag vid Medelhavet. På gården finns också matservering mot beställning. Läs mer på bergbygard.se

Klapperstenstranden vid Klämmesudden – Naturens konstsamling av stenar
Vid Klämmesudden finner du en magisk plats där vågornas kraft skulpterat stenarna till perfektion. Klapperstenarna, vars namn kommer från det hypnotiska ljudet de skapar när de möter havets brus, är resultatet av 2000 års landhöjning som skjutit strandlinjen längre ut i havet. En naturlig skatt värd att utforska!

Optiska Telegrafen i Grisslehamn – Ett tidlöst kommunikationsmästerverk
I Grisslehamn uppfanns en enastående kommunikationsmekanism som överskred sin tid. Det binära systemet med 10 luckor på en imponerande mast skapade otroliga 1024 möjliga kombinationer. Gör en resa tillbaka i tiden och upplev denna historiska innovation.

Albert Engströms Ateljé – En konstnärs följeslagare
Följ den charmiga 20-minuterspromenaden från Eckerö Linjens terminal till Albert Engströms Ateljé. Under din väg passerar du fiskehamnen i Grisslehamn, det imponerande Borgen, Albert Engströms museum, och mycket mer. Ett måste för konstälskare och historieentusiaster och dig som kanks evill fördriva tiden lite mer intressant.

Hargs Tallpark – En tidskapsel av uråldriga tallar
Njut av skogen i Hargs Tallpark, där några av tallarna är så gamla som 300-400 år. Trots att de står nära det gamla järnbruket har de överlevt. Utforska en bit av naturens historia i denna orörda park.

Råstensudde – En utsiktsplats som tar andan ur dig
Fyren på Råstensudde bjuder på en enastående panoramautsikt över Singö yttre skärgård. Försvarsmaktens tidigare skyddsområde har nu öppnats för allmänheten, och detta är din chans att uppleva en av Roslagens mest fantastiska platser.

Gillberga Gryt – jordens djupaste hemlighet
Gillberga Gryt är en enastående blockgrotta som bär på spännande geologiska mysterier. Utforska dess gångar och beundra de iskristaller som ligger kvar under jorden. En resa tillbaka i tiden till en era då inlandsisen formade landskapet.

Med dessa inspirerande beskrivningar hoppas vi att du känner dig ännu mer lockad att utforska dessa fantastiska sevärdheter nära Grisslehamn.

Foto: Henrik Trygg