img roslagen-norrtalje

Upptäck Roslagen

I Roslagen finns något att göra under årets alla säsonger. I skärgården, bland bruken, i småstäderna och på landsbygden väljer du själv om du vill uppleva fartfyllda aktiviteter, kulturrika utflykter eller lugn och vacker natur.

Att turista i Roslagen är en fantastisk möjlighet att uppleva den pittoreska skärgården, de historiska byarna och den natursköna miljön norr om Stockholm.

Norrtälje, eller Roslagens huvudstad som den också kallas är en idylliska småstad där det finns allt du behöver. Den genuina stadskärnan lockar med butiker, krogar, kaféer, konst och flertalet museer.

Under sommaren blommar Roslagen upp och du hittar oändliga små skatter och smultronställen. Vänd nosen norröver från Grisslehamn och ta färd mot Öregrund, en av Sveriges bäst bevarade trästäder och en charmerande idyll som bjuder på snickarglädje och atmosfär. Öregrund är den enda staden på ostkusten där man kan se solen gå ner i havet och du avnjuter den bäst från en uteservering eller klippa i centrala Öregrund.

Fortsätt din färd till Forsmark och besök bruket som är ett av landets bäst bevarade byggnadsminnen. Bruket anlades av kronan redan 1570 men man tror att bönderna i Forsmark tillverkade järn redan under 1400-talet eller kanske tidigare. Här fanns malmfyndigheter samt god tillgång på skog och vatten. I Forsmark inriktades produktionen på tackjärn (för eget smidesbehov), på stångjärnstillverkning men även kanonkulor tillverkades här.

I Österbybruk finns aktiviteter för alla åldrar oavsett årstid. Under sommaren anordnas här allt från Eldfesten och föreställningen Jernets fångar, till guidade turer i fantastisk bruksmiljö, utedans i Folkets park och den välbesökta ullmarknaden. Till påsk anordnas konstrunda, vintertid härliga julmarknader, och stora delar av året konstutställningar. Året om kan du shoppa lokalt hantverk, antikviteter och äta god mat på herrgårdsområdet.

Läs mer om de olika bruken och sevärdheterna i Roslagen
Se alla evenemang i Roslagen

Guldkorn i närheten av Grisslehamn

Bergby Gård - Sunlight Resort
Begrby Gård ligger på bara 10 minuters bilfärd från Grisslehamn. Utöver deras familjära Bed & Breakfast finns en ljusterapianläggning. Här kan du sjunka ner i en solstol på deras inomhus sandstrand, borra ner fötterna i sanden och känner hur lugnet infinner sig när solens strålar värmer gott och ljudet av vågskvalp och fågelkvitter får er att drömma er bort till en härlig semesterdag vid Medelhavet. På gården finns också matservering mot beställning. Läs mer på bergbygard.se

Klapperstenstranden vid Klämmesudden – Naturens konstsamling av stenar
Vid Klämmesudden, 2,5 km från Grisslehamn hamn finner du en magisk plats där vågornas kraft skulpterat stenarna till perfektion. Klapperstenarna, vars namn kommer från det hypnotiska ljudet de skapar när de möter havets brus, är resultatet av 2000 års landhöjning som skjutit strandlinjen längre ut i havet. En naturlig skatt värd att utforska!

Optiska Telegrafen i Grisslehamn – Ett tidlöst kommunikationsmästerverk
I Grisslehamn uppfanns en enastående kommunikationsmekanism som överskred sin tid. Det binära systemet med 10 luckor på en imponerande mast skapade otroliga 1024 möjliga kombinationer. Gör en resa tillbaka i tiden och upplev denna historiska innovation.

Albert Engströms Ateljé – En konstnärs följeslagare
Följ den charmiga 20 minuters promenaden från Eckerö Linjens terminal till Albert Engströms Ateljé. Under din väg passerar du fiskehamnen i Grisslehamn, det imponerande Borgen, Albert Engströms museum, och mycket mer. Ett måste för konstälskare och historieentusiaster och dig som kanks evill fördriva tiden lite mer intressant.

Råstensudde – En utsiktsplats som tar andan ur dig
Fyren på Råstensudde norr om Grisslehamn bjuder på en enastående panoramautsikt över Singö yttre skärgård. Försvarsmaktens tidigare skyddsområde har nu öppnats för allmänheten, och detta är din chans att uppleva en av Roslagens mest fantastiska platser. Till Råstensudde fårn Grisslehamn hamn tar det ca 30 minuter med bil.

Gillberga Gryte – jordens djupaste hemlighet
Gillberga Gryte är en enastående blockgrotta som bär på spännande geologiska mysterier. Utforska dess gångar och beundra de iskristaller som ligger kvar under jorden. En resa tillbaka i tiden till en era då inlandsisen formade landskapet. Gillberga Gryte ligger ca 25 km fårn Grisslehamns hamn.