Foto Henrik Trygg - Sjöbodar på Röder

Upptäck Roslagen

I Roslagen hittar du alltid en stund för dig själv. Bland skärgården, bruken, småstäderna och havet väljer du själv om du vill uppleva fartfyllda aktiviteter eller lugn och ro.

Roslagen är skärgården, bruken, småstäderna och havets pärla. Upptäck den unika skärgårdsmiljön med muséer, klapperstensstränder, Optiska telegrafen, Albert Engstöm ateljéen och många fler. Nedan några tips på sevärdheter.

Norrtälje, eller Roslagens huvudstad som den också kallas är en idylliska småstad där det finns allt du behöver. Den genuina stadskärnan lockar med butiker, krogar, kaféer, konst och flertalet museer. År 2022 är det dessutom 400 år sedan dåvarande kung, Gustav II Adolf, gav Norrtälje stadsprivilegier.

Under sommarhalvåret finns många härliga aktiviteter att utforska i Roslagen. Har du någongång prövat på fotbollsgolf, badat i Alundbadet eller tagit en runda på Bangolfparken i Kvisthamra? Här kan du läsa mer om dessa aktiviteter och många flera.

På vinterhalvåret är Roslagen ett perfekt resmål med många höst- och julmarknader att besöka. Det finns shopping för alla smaker och vill du vidga vyerna så finns ett och annat skidspår. Läs mer

Se evenemang i Roslagen

Andra tips på sevärdheter nära Grisslehamn

Klapperstenstranden vid Klämmesudden
Klapperstenfältet vid Klämmesudden är ett område med klapperstenar, bestående av avrundade stenar och mindre block som har formats av vågorna i strandens svallzon. ”Klapper” härrör från det klapprande ljud som uppstår när stenarna slår mot varandra vid kraftiga vågor mot stranden. Landhöjningen i detta område har under 2 000 år tillbaka varit ca 5 höjdmeter. Strandlinjen har flyttats längre och längre ut i havet och på så vis har klapperstenfältet bildats.

Optiska telegrafen i Grisslehamn
1792 uppfanns den optiska telegrafen av fransmannen Claude Chappe. Friherre Edelcrantz utvecklade en variant med 10 luckor monterad på ett hög mast. Med ett binärt system till dagens dataspråk, kunde man öppna och stänga luckorna och på så sätt skapa 1 024 olika kombinationer.

Albert Engströms Ateljé
Utflyktsmålet ”Albert Engströms Ateljé” rekommenderas varmt. Promenaden tar ca 20 min från Eckerö terminalen och på vägen dit finns många sevärdheter. Du passerar; Fiskehamnen i Grisslehamn, Borgen som uppfördes som en regementsbyggnad, Posthuset, Albert Engströms museum, Optiska telegrafen, Sandstranden söder om ateljén och Signalberget som gränsar mot sandstranden. Vid museet finns också ett kafé som är öppet under sommartid. Läs mer

Hargs Tallpark
Hargs Tallpark är ett naturreservat som ligger strax norr om Hargs bruk i Uppland. Tallparken ligger på Börstilsåsen och några tallar är så gamla som 300-400 år. Trots att parken ligger alldes intill Hargs gamla järnbruk, där det en gång i tiden gick åt mycket ved för att hålla ugnarna igång, har tallarna fått stå kvar. En karta från 1741 visar att området redan då hade anmärkningsvärda tallar.

Råstensudde
Fyren Råstensudde är en fantastisk vacker plats på norra Singö. Från de höga klipporna är det panorama-utsikt över Singö utskärgård. Råstensudde var tidigare klassad som skyddsområde av Försvarsmakten. Högst uppe på berget fanns en 7,5 cm tornpjäs och på hela norra udden var det tillträdesförbud. Nu är anläggningen stängd och stängslet är borttaget. Därmed har nu allmänheten fått tillträde till en av Roslagens vackraste platser.

Gillberga gryt
En av de mest spektakulära utflyktsmålen från Grisslehamn är Gillberga gryt - en djup blockgrotta. Geologerna tror att att grottan bildades efter det att inlandsisen smälte. När jordskorpan höjdes efter trycket från isen, så höjdes den inte med samma hastighet i hela landet. Detta medförde att spänningarna steg i berggrunden. Till slut utlöstes en jordbävning vars stötvåg spräckte berghällarna i området. Vid de ytliga blocken kan man tydligt se isräfflor från inlandsisen. Detta visar att berget brustit efter inlandsisen ca 8 950 år f. Kr. Längst in i grottan under de största blocken ligger is året runt. Närmare glaciäris än så kommer man inte i Uppland.

Foto: Henrik Trygg